1 op de 3 zoekt nieuws op het toilet

Een derde van de nieuwsgebruikers is in de badkamer of op het toilet bezig met nieuws. Dat blijkt uit het Digital News Report van het Reuters Institute en de Universiteit van Oxford. In dit jaarlijks rapport wordt het nieuwsgebruik over de hele wereld onder de loep genomen.

Begin dit jaar vulden 70.000 mensen uit 36 landen een online vragenlijst in. Daarna werden de resultaten getoetst aan die van gebruikers in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Spanje.

Toilet
Daaruit blijkt onder meer dat we steeds vaker onze smartphone gebruiken om nieuws op te pikken. En dus veranderen ook de plaatsen waar we ons nieuws vergaren. Bijna zes op de tien (56 procent) doet dat in persoonlijke ruimtes, en dat is beduidend meer dan twee jaar geleden.

Bijna de helft (46 procent) is nog met nieuws bezig in bed en ruim een op de drie (32 procent) doet dat in de badkamer of op het toilet. Het is daar veel gemakkelijker om je toestel vast te nemen dan naar een computer of een tablet in een andere kamer te gaan, concluderen de onderzoekers.

Discussiemoeheid
Nog opvallend is dat Facebook steeds meer aan belang verliest in nieuwscontext. Toegegeven, de sociaalnetwerksite wordt wereldwijd nog het vaakst gebruikt, maar moet in verschillende landen het onderspit delven voor Youtube of Whatsapp.

“Mensen zijn de discussies op Facebook en Twitter beu, en delen nieuwsberichten daarom steeds vaker via Whatsapp”, stelt auteur Nic Newman in het rapport.

Het volledige rapport kan u hier lezen.