1 op de 14 zwanger met medische hulp

Zangeres Lindsay De Bolle is zwanger dankzij ivf en ze is lang niet de enige. Een op de veertien geboortes komt er na medische hulp. Dat is een verdubbeling in twintig jaar tijd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In twintig jaar tijd kende België een verdubbeling in het aantal niet-natuurlijke zwangerschappen. Twintig jaar geleden werden er volgens het Studiecentrum voor perinatale epidemiologie nog maar 3,4 procent van de baby's geboren via ivf. De terugbetaling van de eerste zes behandelingen speelt daarin een grote rol. België is sindsdien Europees ivf-koploper. 

Goedkoper
Ook Willem Verpoest van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (VUB) schrijft de toename aan ivf-zwangerschappen toe aan de terugbetaling. "Koppels die jaren in stilte hadden geleden onder hun kinderloosheid, kozen na 2003 alsnog voor ivf: ze moesten maar 300 euro per poging betalen, in plaats van 3.000. Dat eerste jaar waren er al meer dan 10.000 terugbetaalde pogingen, en dat steeg tot 14.729 in 2011."

Efficiënter
Niet alleen worden ivf-behandelingen meer toegepast, ze worden ook steeds efficiënter. "Per koppel zijn nu minder pogingen nodig", vult de Gentse fertiliteitsspecialiste Petra De Sutter aan. "Minder dan twintig procent van de proefbuisbaby's is nog een traditioneel ivf-kindje. Bijna driekwart van onze zwangerschappen komt er na 'ICSI'. In plaats van zaad- en eicellen samen te brengen in een buisje, wordt de zaadcel rechtstreeks in de eicel geïnjecteerd. Zo maak je meer kans als het sperma niet voldoet." Bovendien wordt de bevruchte eicel niet meer op dag drie, maar op dag vijf weer in de baarmoeder ingeplant. Ook dat verhoogt de kans op een zwangerschap.

Stress en minder geduld
Er zijn verschillende factoren verantwoordelijk voor de toename in tussenkomsten van artsen tijdens een zwangerschap: stress, lesbische ouderparen en bewust ongehuwde moeders. Maar ook de milieuverontreiniging is verontrustend, waarschuwt Verpoest. "Wie zwanger wil worden, kan beter geen vlees of vis eten van massakweek waarvoor hormonen of antibiotica worden gebruikt."

Ongeduldig
Het geduld van koppels die zwanger willen worden raakt bovendien sneller op. "Waar koppels vroeger ten minste een jaar 'oefenden' voor ze naar een vruchtbaarheidskliniek stapten, doen ze dat nu soms al na zes maanden. Ik schat dat misschien tien procent tot vijftien procent van de proefbuisbevruchtingen te wijten kan zijn aan overconsumptie", zegt De Sutter.