1 op 10 gaat nooit naar huisarts

Nagenoeg één op de tien Belgen trekt nooit naar de huisarts. In Brussel gaat het zelfs om een kwart van de bevolking. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Tussen 2011 en 2015 gingen welgeteld 1.003.960 Belgen geen énkele keer naar de huisarts. De overgrote meerderheid, ruim 8,3 miljoen landgenoten, heeft aan één consultatie per jaar genoeg. Aan het andere eind van het spectrum sukkelt zes procent dermate met zijn of haar gezondheid dat zelfs één doktersbezoek per maand niet volstaat.

Regionale verschillen
Wat opvalt in de statistieken, zijn de grote regionale verschillen. Terwijl de groep die nooit naar de dokter trekt in Vlaanderen goed is voor zes procent van de bevolking en in Wallonië voor negen procent, is dat in Brussel liefst een kwart.

Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de hoofdstad een jonge bevolking heeft. Maar De Block wijst er ook op dat Brusselaars verhoudingsgewijs vaker gebruikmaken van medische hulp voor mensen die zich in een precaire situatie bevinden, denk aan aan Dokters van de Wereld en Samusocial.

Niet naar dokter gaan is duurder
Uit de cijfers blijkt ook dat mensen die de voorbije vijf jaar niet naar de huisarts gingen, de sociale zekerheid gemiddeld meer kosten dan mensen die dat wel deden. De gemiddelde gezondheidszorgkost van mensen die niet trouw naar de dokter gaan is 543 euro, bij mensen die de voorbije vijf jaar wel eens naar de huisarts gingen is dat 480 euro.