België veroordeelt erkenning de Krim

België heeft de erkenning door Rusland van de Krim als een onafhankelijke staat veroordeeld. Ons land neemt ook afstand van het project van de Russische president Vladimir Poetin om het Oekraïense schiereiland te annexeren.

Reynders betreurt deze genomen beslissingen, “ondanks de herhaalde oproepen van de Europese Unie om de crisis in Oekraïne niet te verdiepen en om de dialoog tussen alle betrokken partijen intact te houden.”

België erkent wel het recht op zelfbeschikking van de volkeren. “Maar het referendum van 16 maart was niet het resultaat van voorbereidende onderhandelingen. Het werd haastig en onder druk georganiseerd en zonder de instemming van de regering van Oekraïne”, zegt Reynders. Dat is waarom het referendum in de Krim unaniem ongrondwettelijk en onwettig werd verklaard door de internationale gemeenschap. 

Volgende stap aanhechting

Intussen heeft Rusland de volgende stap gezet in de aanhechting van de Krim. Na de ondertekening van het omstreden akkoord over de annexatie, heeft het Constitutioneel Hof in Sint-Petersburg een verzoek van Poetin ontvangen om de grondwettelijkheid van het akkoord tussen Rusland en “de republike” Krim te onderzoeken. Dat gebeurt zonder publieke hoorzittingen. Daarna zullen de twee kamers van het Russische parlement, de Doema en de Federatieraad, het door Poetin getekende document ratificeren.