Naamkeuze zal voor familieruzies zorgen

Er komt veel kritiek op de dubbele familienamen. Over enkele maanden zullen ouders wellicht kunnen kiezen of ze hun baby de naam van de papa geven, of van de mama, of van allebei. Maar bij de volgende generatie zijn er dan al tien verschillende mogelijkheden. En dat is absurd, vinden veel mensen. Het wordt zo ook heel complex om op zoek te gaan naar je familiegeschiedenis.

 Bovendien gaat het voor een hoop conflicten zorgen, zegt professor Patrick Senaeve, hoogleraar Familierecht, in Het Laatste Nieuws.

Volgens minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld), die van de strijd voor de dubbele familienamen een stokpaardje maakte, zal de nieuwe wet niet voor problemen zorgen: ouders komen toch ook overeen voor een voornaam, waarom zou dat bij een familienaam niet kunnen?

“Bij een voornaam heb je geen tegengestelde belangen”, zegt professor Senaeve. “Bij een achternaam wel. Gaat de ene dat zomaar pikken dat zijn familienaam laatst koment. En ik hoor schoonfamilies al stoken: Ge gaat u toch niet laten doen zeker?” Volgens de professor zorgt de regering hier enkel voor extra conflicten.

Meerderheidspartij CD&V heeft ook een hoop bezwaren tegen de nieuwe regel, en stemde daarom gisteren niet mee. “Dit gaat voor ons te ver. Het zal grote verwarring brengen in de afstamming en zal een enorme complexiteit met zich meebrengen”, zegt CD&V-fractieleider Raf Terwingen. De partij wilde de keuze beperken: ofwel de achternaam van de vader, of wel de combinatie vader-moeder.

Maar minister Turtelboom wil de wet net instellen zodat vrouwen ook hun achternaam voorop zouden kunnen stellen. “Ouders moeten volledige keuzevrijheid hebben”.