Twee Belgen ontvoerd in Syrië

Niet één, maar twee Belgische hulpverleners van Artsen zonder Grenzen zijn sinds vorige week donderdag in Syrië vermist. Naast een Vlaming werd ook een Brusselse verpleegster ontvoerd, meldt Het Nieuwsblad woensdag.

Islamitische radicalen

Vijf medewerkers van Artsen zonder Grenzen werden vorige week donderdag in de Syrische havenstad Latakia meegenomen nadat een groep mannen de woning binnendrong waar ze samen verbleven. Het zou gaan om radicale strijders van ISIL, de beweging die vecht voor een radicale islamitische staat in Irak en Syrië.

Verpleegster

Buitenlandse Zaken en Artsen zonder Grenzen maakten vorige week duidelijk dat één van de ontvoerden een Vlaamse verpleger is, een dertiger.  Nu blijkt dat één van de anderen een verpleegster is die in het Brusselse Sint-Elisabethziekenhuis werkt. De vrouw kwam jaren geledenal uit Peru naar Europa, en studeerde in ons land. Ze behaalde een verpleegstersdiploma aan een Brusselse hogeschool, en studeerde daarna aan de Brusselse ULB-universiteit. Sinds 2012 zet ze zich in voor Artsen zonder Grenzen.

Contact met ontvoerders

De organisatie wil niets kwijt over de identiteit van de ontvoerden. Volgens een woordvoerder hebben de andere vermisten de Zweedse, Deense en Zwitserse nationaliteit. "We staan in contact met de ontvoerders", klinkt het.