De Kroongetuigen over cafémoorden

De tweede aflevering van De Kroongetuigen gaat over de cafémoorden in Geraardsbergen. Cafébaas Bryan Vanden Bremt (30), zijn dienster Cynthia (19), hun vriend en stamgast Bjorn (18) werden in de nacht van 29 september 2003 koelbloedig afgemaakt door Sven en Steven Vlassenbroeck, twee broers van 24 en 19 jaar met een blanco strafblad. Een uur eerder waren zij het café zijn binnengestapt, met een jachtmes en een vlindermes op zak.

Nadat de laatste klanten de deur uit zijn, overvallen de broers de cafébaas, de dienster en de stamgast. Ze halen hun messen tevoorschijn, knevelen hun drie slachtoffers met tape, en sleuren dienster Cynthia en stamgast Bjorn naar de keuken. Cafébaas Bryan wordt vastgebonden aan de trapleuning. De broers roven de kassa leeg. Maar dan beseffen ze dat er getuigen zijn van de overval en dat ze dus herkend zouden kunnen worden.

De gebeurtenissen worden gereconstrueerd aan de hand van de authentieke informatie uit het gerechtelijk onderzoek. De kroongetuigen van toen, onder meer de ouders van Bryan, onderzoeksrechter Freddy de Smet en gerechtspsychiater Hans Hellebuyck, komen aan het woord. De Kroongetuigen reconstrueert ook de letterlijke verhoren van de daders aan de hand van het gerechtelijk dossier.

Freddy de Smet, onderzoeksrechter: “Ze hebben een diefstal gepleegd en de slachtoffers kenden hen. De enige oplossing die ze zagen was om die mensen te liquideren”.

Na de moorden wissen de broers, met een ijzingwekkende koelbloedigheid, alle sporen uit en trekken de cafédeur achter zich dicht. Hun buit bedraagt geen 4.000 euro. De volgende dag gaan de daders voor 500 euro cannabis kopen in Rotterdam. Met de rest van de buit kopen ze videospelletjes en huren ze horrorfilms.

Het Hof van Assisen van Oost-Vlaanderen veroordeelt beide broers op 7 oktober 2005 tot levenslange opsluiting voor drievoudige moord.

Mireille De Smet, moeder van Bryan: “Nadat de straf was uitgesproken moesten ze rechtstaan en kregen ze nog het laatste woord. ‘We zouden graag weten wat Anderlecht tegen Brugge heeft gedaan’. Meer hebben ze niet gezegd.”

De aflevering van De Kroongetuigen over de cafémoorden is vanavond om 21.35u te zien bij VTM.