"Hij beseft wat hij gedaan heeft"

De moeder van Kim De Gelder, Katia D’Haese, kwam als tweede getuige aan het woord. Haar getuigenis liep sterk gelijk met die van haar man, want ook zij wil haar zoon uit de maatschappij: "Ik vind het ook heel erg dat wij heel veel pogingen hebben gedaan om hem uit de maatschappij weg te halen en dat dat niet gelukt is. Ik vind dat echt een gemiste kans."

Het gedrag van haar zoon begon te veranderen in de middelbare school. "Het laatste jaar was heel zwaar en hij voelde zich ook niet goed in zijn vel."Daarna ging hij verpleegkunde studeren, maar dat lukte niet. Zijn relatie met zijn moeder begon toen ook te verslechteren. "Het contact tussen hem en mij is dan helemaal verwaterd. Hij zei niets meer tegen mij. Ik wist dat er serieuze problemen waren, maar omdat hij niets meer zei, was dat moeilijk om aan te voelen."

Kim De Gelder begon daarna steeds meer in te gaan tegen zijn moeder. "Hij was vrij hatelijk tegen mij. Als ik eten opschepte en ik raakte per ongeluk zijn bord aan, dan weigerde hij nog te eten." Zijn ouders gingen in die periode ook voor het eerst naar psychologen met hun zoon. Daar viel het woord depressie. Maar de psychologen zeiden ook dat D’Haese te verstikkend was voor haar zoon. En er werd ook gesproken over collocatie, want De Gelder toonde steeds meer tekenen van ziektebeelden. "Zijn raar gedrag was aan alles te zien. Hij stapte met kleine stapjes en altijd met zijn hoofd naar beneden."

Zijn moeder had het moeilijk met zijn verhuis, vooral omdat ze vreesde dat hij niet voor zichzelf kon zorgen. Het contact tussen hen verwaterde toen helemaal.

Na het drama in Fabeltjesland vertelde iemand van slachtofferhulp dat Kim de dader was: "Mijn man was vooral heel verdrietig, maar ik was vooral woedend." Ze heeft haar zoon nog eventjes gezien. “Hij toonde geen emoties. Hij zei niets. Maar ik denk wel dat hij besefte wat er gebeurde. Ik zag dat aan zijn blik.”

Over de feiten zegt ze nog dit: "Ik kan mij niet verontschuldigen in zijn plaats, maar ik vind het wel verschrikkelijk wat hij gedaan heeft."