Di Rupo: "N-VA is zeer gevaarlijk"

Premier Elio Di Rupo blijft achter de inhoud staan van de kerstboodschap van koning Albert II. "Met zijn waarschuwing voor het populisme citeerde hij niemand en viseerde hij niemand". Hij betreurt naar eigen zeggen dat de N-VA - een "zeer gevaarlijke" partij - elke mogelijkheid aangrijpt om electoraal te scoren en een nieuwe stap te zetten richting hun doel, namelijk een onafhankelijk Vlaanderen. Dat zegt de eerste minister in De Zondag.

Premier Di Rupo betreurt de inhoud van de kersttoespraak van de koning "helemaal niet". Hij merkt op dat het discours van het staatshoofd "voor 90 procent was geconcentreerd op de economische realiteit" en dat de koning met zijn waarschuwing voor het populisme niemand in het vizier nam. "Ik onthoud de volledige tekst van de koning, anderen onthouden slechts een deeltje, enkel wat ze willen onthouden". Di Rupo noemt in het interview de N-VA ook een "erg gevaarlijke" partij. "N-VA is een separatistische partij en dus zeer gevaarlijk voor ons land", luidt het.

Diezelfde N-VA wil het debat over de de rol van de koning voeren, maar de premier zit niet op dezelfde golflengte. Daarover staat niets in het regeerakkoord, stelt de eerste minister, volgens wie de koning in een complex land als België een extreem belangrijke rol speelt.