Bellen we straks ook de nachtnanny?

Wil je als ouder echt eens een nachtje doorslapen, maar houden je huilende bengels je wakker? Of wil je gewoon eens een nacht zonder vuile luiers? Dan is de nachtnanny inschakelen binnenkort misschien een oplossing. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In de Verenigde Staten doen ze het al jaren en nu wordt het idee ook al in Groot-Brittannië en Nederland opgepikt. Vaak gaat het om jonge ouders die in grote steden wonen en daar weinig familie of vrienden hebben om op terug te vallen.

Drukke baan 
“De redenen zijn uiteenlopend: het kind vraagt bijvoorbeeld om extra zorg, er is een meerling, of de mama herstelt moeilijk na de bevalling”, vertelt Rachel Heikamp van het Nederlandse ‘The Night Nanny’ in Amsterdam. “Maar het kan evengoed voor iemand met een drukke baan of een alleenstaande ouder die ook eens een nacht wil kunnen doorslapen.”

150 tot 300 euro
Echt goedkoop is het niet. Bij ‘The Night Nanny’ zit je na een nacht van tien uur al snel aan 150 euro. De nanny’s rekenen een tarief van 12,5 euro per uur aan plus inschrijvings- en bemiddelingskosten. Bij andere bedrijven kan de factuur oplopen tot 300 euro of meer. 

Nog niet bij ons
In ons land bestaat het nog niet op georganiseerde schaal. “Dat kan nog komen natuurlijk, want uit onderzoek komt duidelijk naar voren dat jonge ouders nood hebben aan slaap, en daar spelen de commerciële organisaties mooi op in”, vertelt Anneke Blanckaert van de Gezinsbond. 

“Maar in onze organisatie bestaat het nog niet in die vorm. Meestal gaat het om een afspraak tussen ouders en de babysit wanneer mama en papa een avondje weggaan. Dan kan de babysit bijvoorbeeld bij de baby slapen, zodat de ouders na het thuiskomen zonder zorgen recht naar bed kunnen.” De kans is echter wel groot dat ook Belgische bedrijven binnenkort op het idee zullen springen.