Dossier Kasteelmoord

Serry: "Kasteelmoord was moord op bestelling"

Er is een nieuwe en mogelijk doorslaggevende wending in de zaak van de zogenaamde Kasteelmoord. Pierre Serry – de man die de moordenaars moest zoeken - heeft in de cel zijn verklaringen gewijzigd. Dat heeft VTM NIEUWS uit goede bron vernomen. Hij zegt dat dokter André Gyselbrecht wel degelijk de opdracht gegeven heeft om kasteelheer Stijn Saelens te vermoorden. Gyselbrecht beweerde nochtans altijd dat hij zijn schoonzoon alleen maar een lesje wilde leren.

Op 31 januari 2012 wordt kasteelheer Stijn Saelens in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene doodgeschoten. Zijn levenloze lichaam wordt twee weken later aangetroffen in een bos in Maria-Aalter. De speurders krijgen al snel zijn schoonvader André Gyselbrecht in het vizier als vermoedelijke opdrachtgever van de moord.

Incest
Gyselbrecht zou enkele maanden eerder Pierre Serry benaderd hebben om Stijn Saelens “een lesje te leren” omdat die incest zou gepleegd hebben met een van zijn kinderen. Voor dat lesje moet Serry uitvoerders ronselen. Gyselbrecht blijft altijd beweren dat het niet de bedoeling was om hem te vermoorden, maar wordt wel aangehouden.

Sinds de zomer van vorig jaar zit André Gyselbrecht opnieuw in de cel. Hij is nu door Pierre Serry aan de galg gepraat. Serry beweert dat de opdracht van de dokter meteen duidelijk was: Stijn Saelens vermoorden. Van gewoon een lesje leren, zou dus geen sprake zijn. De bekentenissen van Serry brengen Gyselbrecht in heel nauwe schoentjes.

"Serry in het nauw gedreven"
Vijf jaar lang heel Pierre Serry gezwegen, maar het lijkt erop dat hij nu meer en meer in het nauw werd gedreven. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. “Voor de zomer werden twee Tsjetsjenen die oorspronkelijk genoemd werden in het dossier, nog eens ondervraagd”, zegt Özgünes. “Een van hen heeft verklaard dat Serry wel degelijk gezegd heeft dat het de bedoeling was om Stijn Saelens te doden. Serry is dan geconfronteerd met die verklaring en heeft dat uiteindelijk ook toegeven.”

Wat nu met proces?
Nu dinsdag komt de raadkamer samen en zou er beslist worden over de doorverwijzing en of het een correctioneel proces of een assisenzaak wordt.

Onze redactie contacteerde ook de advocaat van dokter Gyselbrecht, Johan Platteau, maar die wou geen commentaar geven. Ook de advocaat van Pierre Serry wil niet reageren, net als die van de familie Saelens.

Bekijk ook: