Moet ook Crelan afslanken?

De bankensector heeft het zware banenverlies bij ING Groep nog niet verteerd, of er doemen alweer andere scenario's op van saneringen. Zo zouden ook bij spaarbank Crelan honderden banen bedreigd zijn. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis vandaag. Op 25 oktober is een raad van bestuur gepland, zo vernamen de vakbonden op een bijzondere ondernemingsraad. 

De coöperatieve bank, ontstaan uit de fusie van het vroegere Landbouwkrediet en ­Centea (het vroegere HSA), werkt aan een saneringsplan om de bank winstgevender te maken. De top van de bank werkt aan een plan '2017-2020' en roept binnen twee weken een speciale raad van bestuur samen. "Ik ga nog geen cijfers geven. Het is aan de raad van bestuur om die vast te leggen", zegt de CEO van Crelan Luc Versele.

Crelan telt ruimt 3.400 medewerkers, van wie meer dan 900 op de twee ­administratieve zetels in Anderlecht en Antwerpen. Versele wil naar eigen zeggen zowel iets doen aan de kosten als aan de inkomsten. Voor dat laatste kijkt Versele naar de klanten: "Als die willen dat ze een ­kantoor in hun nabijheid hebben om vier keer per jaar naartoe te gaan, ­moeten ze beseffen dat dit niet gratis kan. De bankdiensten zullen beter ­vergoed moeten worden." 

Iets op til
Vandaag werd een bijzondere ondernemingsraad bijeengeroepen. "Daarop werd bevestigd dat inderdaad iets op til is", aldus LBC-secretaris Elke Maes. Volgens Chantal Verhoeven, BBTK-afgevaardigde, vindt op 25 oktober een raad van bestuur plaats "waarop zal besloten worden hoe de kosten-inkomsten ratio naar beneden kan worden bijgesteld". De vakbonden vrezen vooral gevolgen voor het personeel op de hoofdzetels.