'Napalmmeisje' mag dan toch op Facebook

Na massale kritiek is Facebook teruggekomen op haar beslissing om een iconische foto van en uit de Vietnamoorlog te censureren. De sociaalnetwerksite had de zowat beroemdste foto van die oorlog verwijderd omdat het ingaat tegen hun naaktregels. 

Het gaat om de wereldberoemde foto van een klein, naakt Vietnamees meisje dat na een bombardement met napalm huilend en kermend, en door het goedje verwond, op straat wegrent. De foto werd gemaakt door Nick Ut en groeide uit tot hét beeld van de Vietnamoorlog. De foto won zelfs ooit de prestigieuze Pulitzer-persprijs. 

De grootste krant van Noorwegen, Aftenposten, had Facebook en topman Mark Zuckerberg vandaag aangesproken op het onterecht verwijderen van posts met de beroemde foto. De sociaalnetwerksite beargumenteerde dat er op de foto naakt te zien was en dat het ingaat tegen het verbod op kinderpornografie. 

Golf van protest
Er stak een golf van protest op, waardoor Facebook nu terug is gekomen op de beslissing. "We hebben beslist om het beeld terug te plaatsen waar we het verwijderd hebben, omdat we inzien dat de foto een historische betekenis heeft", laat een woordvoerder van het bedrijf weten.