Alles wat u moet weten over schietpartij München

Bij een schietpartij aan een filiaal van McDonalds vlakbij het winkelcentrum OEZ in München zijn vrijdagavond negen dodelijke slachtoffers gevallen. De schutter, een 18-jarige Duitser, pleegde nadien zelfmoord. De man handelde alleen en had geen banden met terrorisme. De dader had het vooral gemunt op jongeren - acht van de negen slachtoffers waren jonger dan 21 jaar. Vermoedelijk heeft de dader zelf jongeren naar het winkelcentrum gelokt via een vals profiel op Facebook. 

De dader opende het vuur aan het McDonald's filiaal en in het nabijgelegen winkelcentrum breekt er paniek uit. Wanneer de politie ter plaatse komt, hebben ze geen weet over hoeveel daders het gaat. Iedereen in het winkelcentrum wordt bevolen op de grond te gaan liggen en de politie controleert iedereen. Op dat moment heeft de schutter zich naar het dak van het winkelcentrum begeven. Daar wordt hij opgemerkt door iemand, die onmiddellijk door heeft dat het om de schutter gaat en tegen hem begint te roepen: "Vuile buitenlander! Roep de politie, hij is gewapend." De dader antwoord echter en zegt dat hij een Duitser is. Er ontstaat een woordgemeen tussen de twee. De dader blijft volhouden dat hij in München is groot geworden en al in behandeling is geweest. 

Op dat moment vreest de politie dat er meerdere daders zijn en de stad gaat in lockdown. Slechts uren later blijkt de man op het dak de enige schutter te zijn. Nog voor de politie hem kan vatten, pleegt hij zelfmoord.

Wie is de dader?
De schietpartij was het werk van Ali David Somboly, een Duitser van Iraanse afkomst, geboren en getogen in München. Over zijn motieven is voorlopig nog weinig bekend, en hij was ook niet bekend bij de politie. Alles wijst erop dat het om een dolle daad gaat. "Er is geen enkele link gevonden met terrorisme of Islamitische Staat", aldus de politie van München op een persconferentie. "De man was wel gefascineerd door geweld en had psychiatrische problemen." 

Na de schietpartij viel de politie binnen in zijn woonplaats en vond er heel wat gewelddadige boeken. Somboly was geobsedeerd door grote schietpartijen. De politie ziet daarom eerder een band met Anders Behring Breivik, de dader van de aanslagen in Noorwegen in 2011. Het was gisteren namelijk vijf jaar geleden dat Anders Breivik twee aanslagen pleegden in Noorwegen, één bomaanslag in Oslo en een schietpartij op het eiland Utøya. Daarbij vielen in totaal 77 doden.

 

Lokte dader jonge mensen naar McDonalds?
De dag na de schietpartij wordt het onderzoek nog steeds gevoerd, maar sommige dingen worden wel stilaan duidelijk. Soboly zou zijn aanval vooral gericht hebben op jongere mensen. Acht van de negen slachtoffers waren namelijk jonger dan 21 jaar. Hallucinanter nog, Soboly zou een vals Facebookprofiel hebben aangemaakt. Hierop zou hij de dag voor de aanval een bericht hebben geplaatst, waarin hij mensen oproept naar de McDonald's aan het winkelcentrum te komen. Hij zou daar trakteren.

Dit zijn de slachtoffers
Onder de negen dodelijke slachtoffers van de schietpartij in München zijn er drie Turken, drie Kosovaren en een Griek. Dat blijkt uit berichten van media uit de landen van herkomst van de slachtoffers. Op sociale media plaatsen familieleden rouwberichten. Hartverscheurende beelden van een vader met een foto van zijn zoon, tonen de machteloosheid na de gruwel. De dader had het vooral gemunt op jongere mensen. De jongste onder hen is 14, de oudste iets ouder dan 40 jaar. Uit Pristina, de hoofdstad van Albanië kwam de melding van drie Albanese slachtoffers uit Kosovo. Op beelden is te zien hoe de vader van Diamant Zabergja (21) aan de pers een foto van zijn zoon laat zien. Op Facebook plaatst de vader een rouwbericht: "Met pijn in het hart delen ik, vrienden en familieleden mee dat mijn zoon, 21 jaar oud, van ons is weggenomen door een terrorist."

De broer van Armela Segashi (14), Arbnor, laat het volgende weten: "Armela, onze geliefde dochter, zuster, vriendin en op de eerste plaats een geliefd mens is vandaag door de razernij in München om het leven gekomen. We houden van je, lieve engel." Het derde Kosovaarse slachtoffer is Sabina Sula, wiens leeftijd nog niet bekend is. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu citeerde de namen van de drie Turkse slachtoffers. Het gaat om Sevdag Dag, Can Leyla en Selçuk Kiliç.

Volgens het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken zit er ook één Griek onder de slachtoffers.

De buurt reageert geschokt op het voorval en is het erover eens: "Deze buurt is haar onschuld verloren." Velen begrijpen niet waarom zoveel jonge, onschuldige mensen er niet meer zijn.

Merkel: "Wij lijden met jullie
Duits bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag voor het eerst gereageerd op de schietpartij in München van gisterenavond. Ze dankte de politie- en hulpdiensten en drukte haar medeleven uit met de slachtoffers en hun families. "We treuren met een bezwaard hart om hen die niet meer naar hun familie kunnen terugkeren", zei Merkel.

Ook vanuit ons land wordt geschokt gereageerd op het geweld in München. Ook premier Charles Michel (MR) heeft inmiddels gereageerd op de aanslag: “Dit is een nieuwe tragedie”, zegt hij.

“We zijn in België bijzonder alert op dit moment. We hebben de situatie op de voet gevolgd en de laatste maanden veel maatregelen genomen. We weten dat we met nieuwe vormen van terreur worden geconfronteerd.”