4 op 10 datingbureaus niet in orde

40 procent van de gecontroleerde datingbureaus was niet in orde met de wettelijke bepalingen. Dat zegt Leen Dierickx (CD&V) op basis van cijfers die ze opvroeg aan minister van Consumentenzaken Kris Peeters. (CD&V). “Liefde maakt blind, maar soms echter ook arm,” klinkt het.

De Economische inspectie ontving vorig jaar 30 procent meer klachten dan 4 jaar geleden. Vaak gaat het daarbij om de bedenktijd: wie een contract bij een relatiebureau tekent, heeft immers recht op een bedenktijd van 7 dagen waarin er geen betaling mag geëist worden. Die periode wordt vaak niet gerespecteerd. Daarnaast moet in het contract verplicht een aantal elementen opgenomen worden zoals de duur van het contract, het aantal ontmoetingen, de prijs, of het profiel van de klant. Ook daar loopt het vaak verkeerd.

Valse profielen op datingwebsites

Op betalende datingwebsites gaan de meeste klachten over valse profielen, waarbij valse foto’s worden gebruikt om andere daters te lokken. Afgelopen weekend dook nog een vals profiel op met een foto van Elke Wevers, die al vermist is sinds december 2010. Iemand gebruikte de foto om zich voor te doen als een 36-jarige kinderverzorgster uit Gent.

Andere voorkomende klachten zijn het feit dat er niemand komt opdagen bij de afspraak of dat men vraagt om geld op te sturen. Daarnaast hanteren sommige datingsites onduidelijke tarieven of verbergen ze de werkelijk kosten in de kleine lettertjes. Wie slachtoffer wordt van dergelijke praktijken kan klacht indienen bij de economische inspectie. Voor valse profielen kan men ook klacht indienen bij de politie – zo’n vals profiel aanmaken, is immers een misdrijf.