Zwarte vrouw groeit uit tot icoon

‘Black lives matter’ organiseerde afgelopen weekend een protestmars in Baton Rouge in de Amerikaanse staat Mississippi. Er was massaal veel politie aanwezig. Een fotograaf van het persagentschap Reuters, kon een foto maken van de 28 jarige Iescha Evans. De vrouw staat kalm te wachten terwijl agenten haar belagen.

Samen met de andere demonstraten protesteerde ze vreedzaam aan een politiekantoor, maar toch dreef de politie de betogers terug. Iesha Evans besloot om te blijven staan, met de armen gekruist, de agenten recht aankijkend. Evans werd opgepakt en werd pas na 24 uur vrijgelaten.

In totaal werd een honderdtal mensen opgepakt. De zwarte vrouw is een 28 jarige verpleegster afkomstig uit New York. Voor de eerste keer nam ze deel aan een protestmars omdat ze een beter leven wil haar zoontje van vijf, vertelde een vriendin aan de Daily Mail.

Weergave problematiek VS
De iconische foto geeft de problematiek in de Verenigde Staten weer. “Black lives matter” is een organisatie die opkomt voor de rechten van zwarten in de Verenigde Staten. De aanleiding van de protestmars was de dood van Aaron Sterling, een zwarte man die zonder enige reden werd doodgeschoten door de politie.