Farage stapt op als UKIP-voorzitter

Nigel Farage van de eurokritische Britse UKIP-partij, neemt ontslag als partijvoorzitter. Farage was het grote boegbeeld van de pro-brexitcampagne.

"Ik heb nooit een hele carrière als politicus voor ogen gehad," zei Farage op een persconferentie. "Mijn doel in de politiek was om Groot-Brittannië uit de EU te krijgen. Daarom heb ik nu het gevoel dat ik onmogelijk meer zou kunnen bereiken dan we gedaan hebben in het referendum. En daarom denk ik dat het goed is dat ik een stap opzij neem als partijvoorzitter," aldus Farage, die benadrukte dat hij in het Europees parlement de debatten en onderhandelingen over de brexit van dichtbij zal blijven volgen. Bovendien hoopt hij nu op een "brexitpremier, die geen toegevingen zal doen. Als we toegevingen doen of zwak zijn, krijgen we een oneerlijke deal", zei hij.

Johnson
Het opstappen van Farage is een tweede opmerkelijke wending in het Leave-kamp van de brexitcampagne. Eerder kondigde Boris Johnson, de voormalige burgemeester van Londen, al aan dat hij niet in de running is voor het premierschap. Nochtans was hij de gedoodverfde opvolger van huidig premier Cameron.

Farage is al jaren een van de grootste tegenstanders van de Europese Unie. Hij haalde ooit uit naar toenmalig Europees president Herman Van Rompuy, door te stellen dat hij "het charisma van een dweil heeft."

"Ik wil mijn leven terug"
Farage zegt ook de onafhankelijkheidsbewegingen in andere delen van de Europese Unie te helpen. "Ik ben van één zaak overtuigd: jullie hebben het laatste land nog niet gezien dat de EU wil verlaten", zei hij. Bovendien wil hij zich focussen op zijn privéleven. "Tijdens de campagne voor het referendum zei ik: 'ik wil mijn land terug', vandaag zeg ik: 'ik wil mijn leven terug'."

Naast de voormalige burgemeester van Londen Boris Johnson, was Farage de belangrijkste voorvechter van het "Leave"-kamp bij het referendum over de Brexit op 23 juni. Hij stond sinds 2010 aan het hoofd van de onafhankelijkheidspartij UKIP. Daarvoor was hij ook al UKIP-leider van 2006 tot 2009.