Terreurcel wilde toeslaan tijdens match Rode Duivels

Bij huiszoekingen afgelopen nacht in en rond het Brusselse werden veertig personen opgepakt waarvan 12 werden aangehouden. Ze worden ervan verdacht een aanslag gepland te hebben tijdens de match van de Rode Duivels in Brussel. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS.

Vannacht werden tientallen huiszoekingen uitgevoerd waarbij 40 personen werden opgepakt in en rond Brussel, meer bepaald in zestien gemeenten: Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht,  Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Evere, Vorst, Watermaal-Bosvoorde, Ganshoren, Zaventem, Ninove, Wemmel, Fleurus, Tubize en Luik.

Er werden eveneens 152 garageboxen doorzocht. Dat bevestigt het federaal parket in een persbericht. VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes kwam te weten dat er geen wapens of explosieven aangetroffen werden. Van de veertig personen die opgepakt werden, moesten er twaalf voor de onderzoeksrechter verschijnen. Zij werden aangehouden. De onderzoeksrechter zal in de loop van de dag beslissen over hun eventuele verdere aanhouding.

"Het verloop van het onderzoek noodzaakte een onmiddellijke tussenkomst", verduidelijkt het federaal parket. "In het belang van het  onderzoek kan er voorlopig geen verdere informatie worden vrijgegeven."

Match Rode Duivels
"De verdachten waren van plan om aanslagen te plegen, meer bepaald vandaag, de dag waarop onze Rode Duivels een match spelen op het EK", weet VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes.

De twaalf verdachten die aangehouden werden, komen uit de entourage van Najim Laachraoui, de kamikaze die zich opblies op de luchthaven van Zaventem op 22 maart 2016. "De politie heeft dus vannacht kunnen ingrijpen voor de aanslag kon plaatsvinden", aldus Özgünes.

Jambon: "Verdachten worden ondervraagd"
Minister van Veiligheid Jan Jambon wilde tijdens een interview niet veel kwijt over de actie: "Er zijn inderdaad een heel aantal arrestaties gedaan deze nacht door de veiligheidsdiensten, maar verder kan ik daar inhoudelijk niets over zeggen", zegt minister van Veiligheid Jan Jambon. "De ondervragingen van die mensen zijn nu bezig en het informaticamateriaal dat men in beslag genomen heeft, wordt geanalyseerd. Nadien zal het federaal parket daar meer informatie over geven. Hij geeft ook toe dat hij momenteel beschermd wordt als minister.