Dit is het beste restaurant ter wereld

Het Britse magazine 'Restaurant' heeft haar lijst van de 50 beste restaurants ter wereld gepubliceerd. Hier wordt in culinaire kringen watertandend naar uitgekeken, want geef toe: wie wil niet kunnen zeggen dat hij een hapje heeft gegeten in het beste restaurant ter wereld? Ditmaal viel de eer te beurt aan 'Osteria Francescana' in de Italiaanse stad Modena. 'El Celler de Can Roca' uit Spanje en 'Eleven Madison Park' uit New York vervolledigen de top drie.

Naast de 50 beste wordt er nog een tweede lijst gepubliceerd, die het klassement uitbreidt tot 100 restaurants. Voor het eerste Belgische restaurant moeten we wachten tot plaats 53. 'Hof Van Cleve' uit Kruishoutem gaat 'The Jane' uit Antwerpen maar nipt vooraf. Op plaats 73 vinden we onze laatste landgenoot, 'Hertog Jan' uit Brugge. Toch is het het vermelden waard dat de lijst helemaal niet onbesproken is. Vanuit heel wat hoeken klinkt dat restaurants niet worden geklasseerd om de kwaliteit van hun gerechten, maar eerder om commerciële redenen.

Vorig jaar moest 'Osteria Francescana' zich nog tevreden stellen met de tweede plek, maar het harde werk loont en nu mag het Italiaanse restaurant zich minstens voor één jaar 'de koning van het culinaire landschap' noemen. De nummer één van vorig jaar 'El Celler de Can Roca' viel een beetje minder in de smaak bij de jury en wordt onttroond. 'Eleven Madison Park' neemt de plaats van het Deense 'Noma' over. Die laatste is dit jaar vijfde.

Oops, I dropped the lemon tart
'Osteria Francescana' staat bekend om zijn eigenzinnig karakter en dan vooral zijn eigenzinnige chef, Massimo Bottura (53). In het restaurant krijgen de gerechten namen als 'the crunchy part of the lasagne', 'Misery and nobility' en 'Oops I dropped the lemon tart'. Aan dit laatste gerecht hangt nog een grappige anekdote vast, die de stijl van het restaurant goed beschrijft. Enkele jaren terug liet de patissier van het restaurant bij het serveren de citroencake vallen. In plaats van zijn chef een uitbrander te geven en hem op staande voet te ontslaan, was Bottura zo onder de indruk van de schoonheid van het dessert, dat hij besliste om het vanaf dan altijd op die manier te serveren. Een manier die hij "perfect in zijn imperfectie" noemt.

 

Wat kost zo'n avondje in 'Osteria Francescana'? Voor een slordige 200 euro mag je genieten van een 13-gangen menu en met aangepaste wijnen erbij, ben je 350 euro kwijt.

Spanje
Spanje mag zich dit jaar dan niet het thuisland noemen van het beste restaurant ter wereld noemen, toch zijn ze het best vertegenwoordigd in de lijst. Zeven restaurants bij de beste 50 en drie in de top tien. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk moeten zich tevreden stellen met drie restaurants en Duitsland heeft er twee. In de gehele top 50 zijn 23 landen vertegenwoordigd, maar daar hoort België dus niet bij. Opnieuw worden we afgetroefd door de Italianen. 

Zomerstage
Iemand die met die uitslag zeer gelukkig zal zijn is Gianluca Di Taranto. De sommelier van 'The Jane' uit Antwerpen probeert al jaren binnen te geraken bij 'Osteria Francescana' en mag nu eindelijk deze zomer stage lopen bij de Italianen. Voor twee maanden mag hij zich alvast assisten-sommelier in het beste restaurant ter wereld noemen. België heeft dus alsnog een reden tot juichen.

Foto: ©Quinn Commendant