Camping ontruimd na vergiftiging

Op een kampeerterrein in Dinant zijn zondag 75 mensen ziek geworden: ze kregen koorts en moesten overgeven. Waarschijnlijk is dat het gevolg van een vergiftiging door slecht leidingwater. De meeste zieken werden opgevangen in een veldhospitaal, maar 7 kinderen moesten toch naar het ziekenhuis.

Meer dan vijftig personen werden zondagavond geëvacueerd van het kampeerterrein 'Camping de Villatoile' in Dinant. Eerst werd, omstreeks 21u30, het alarmplan voor de gemeente afgekondigd. Maar omstreeks middernacht werd het weer opgeheven.

De brandweer van Dinant en Beauraing kwamen ter plaatse, samen met ziekenwagens uit Ciney, Beauraing en Dinant. Er werd op de camping een medische dienst ingericht om de geïntoxiceerde personen te verzorgen. Zeven van hen werden naar een ziekenhuis in de buurt gebracht, 37 personen werden op een andere slaapplaats ondergebracht.

Groot onderzoek
"De camping gaat dicht tot de juiste oorzaak van het incident bekend is", zo werd bij een woordvoerder van de stad Dinant vernomen. De Naamse Intercommunale voor Openbare Diensten (Intercommunale Namuroise de Services Publics, of Inasep) heeft intussen stalen van water genomen. "De uitslag zal over 24 tot 72 uur bekendraken", zo is vernomen bij de stadsdiensten van Dinant.

Het Federaal Agenschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) komt vandaag nog ter plaatse voor een onderzoek van de keukens en de voeding die op de camping werden gebruikt. "We zijn misschien wat snel geweest met aan te nemen dat het door het water kwam dat de mensen zijn ziek geworden. De oorzaak kan ook bij de voeding liggen, of zelfs buiten de camping", zei burgemeester Richard Fournaux. "Vorige week is een groep Nederlanders ziek geworden. Misschien hebben zij een besmettelijke bacterie meegebracht."