"Ja, ik huurde auto's voor terreur Verviers"

Ismail El Abid heeft voor de correctionele rechtbank van Brussel toegegeven auto's te hebben gehuurd voor zijn broer Souhaib El Abdi, een van de vier hoofdverdachten in het proces over de terreurcel in Verviers. Die laatste ontkent betrokken te zijn geweest bij het voorbereiden van aanslagen, maar zegt wel dat hij gevraagd werd om enkele van de andere beklaagden te voorzien van valse paspoorten.

Ismail El Abid (34) wordt in dit dossier vervolgd voor de materiële hulp die hij aan zijn broer Souhaib (26) zou hebben verstrekt. "Ja, ik heb wagens gehuurd voor mijn broer, omdat hij geen kredietkaart had", zei Ismail El Abdi. Daarnaast gaf hij toe dat hij zijn broer naar het Italiaanse Genua had gevoerd, maar zei daarbij dat hij niet wist dat die het plan had om naar Syrië te reizen.

"Geen geld afgehaald"
Ismail ontkende echter dat hij grote sommen geld zou hebben afgehaald voor zijn broer, die toen de politie hem oppakte 1.000 euro op zak had. Daarnaast liet hij optekenen dat hij geen salafist is en dat hij niets afwist van de terroristische plannen van zijn broer. Souhaib had hem wel een keer toevertrouwd dat hij "vreesde voor zijn leven", maar Ismail had zich daar geen vragen bij gesteld.

Ismail El Abid, vader van vier kinderen, werd in januari 2015 gearresteerd in de nasleep van de antiterreuractie in Verviers en werd in september vrijgelaten onder voorwaarden. Sindsdien heeft hij een opleiding afgewerkt en opnieuw werk gevonden.

Foto Abaaoud
Souhaib El Abid wordt door het federaal parket beschouwd als een van de leiders van een terroristische groep. Hij wordt er onder meer van verdacht de andere terreurverdachten te hebben voorzien van valse papieren. Bij huiszoekingen in januari 2015 vond de politie meerdere foto's van betrokkenen in het dossier, onder meer van Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein van de terreurcel in Verviers en de aanslagen in Parijs in november.