Jolie mengt zich in vluchtelingencrisis

Wereldleiders moeten samenkomen om de huidige vluchtelingencrisis die "maar één keer in een generatie voorkomt" aan te pakken. Anders zullen nog méér vluchtelingen naar Europa komen. Dat heeft Angelina Jolie gezegd in haar functie als speciaal afgevaardigde bij de VN, meldt persagentschap Reuters.

"De reactie op deze crisis bepaalt of we de wereld stabieler willen maken of we nog tientallen jaren lang in instabiliteit willen leven", zei de actrice. Om haar standpunt verder te verduidelijken, maakte ze de vergelijking met de migratiestroom die op gang kwam na de Tweede Wereldoorlog. Toen werden de Verenigde Naties opgericht en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De internationale gemeenschap moet nu op eenzelfde manier reageren, vindt Jolie. "Ik geloof dat we nu opnieuw als naties moeten samenwerken", zei ze aan BBC.

"Geen grenzen sluiten"
Jolie sprak zich ook uit tegen het sluiten van de grenzen. "Als het huis van je buren in brand staat, dan ben je zelf ook niet veilig als je je eigen deur op slot draait. Isolatie betekent niet sterk zijn", besloot ze.

Bekijk hier haar speech op BBC: