Dossier Aanslagen Brussel

Weer passagiers in vertrekhal Zaventem

Op Brussels Airport checken zondagnamiddag de eerste passagiers in in de vertrekhal van de luchthaven, die gedeeltelijk opnieuw operationeel is na de aanslagen van 22 maart. Er zijn zondag drie vluchten gepland via de vertrekhal; vanaf maandag nemen 25 luchtvaartmaatschappijen er opnieuw hun intrek. Bij een korte ceremonie voor de opening zei premier Charles Michel: "Brussels is back in business."

De eerste vlucht met passagiers die in de vertrekhal incheckten, is er eentje van luchtvaartmaatschappij Jetairfly naar Palma de Mallorca, met een 160-tal passagiers aan boord. Die vertrekt normaal om 17 uur. Een kwartier later volgen twee vluchten van Brussels Airlines, naar Lissabon en Malaga. In de gedeeltelijk heropende vertrekhal zijn 111 balies beschikbaar. 

De komende weken blijft ook de na de aanslagen opgerichte tijdelijke constructie met nog eens 36 balies operationeel. Brussels Airport kan zo de capaciteit opdrijven naar 80 procent. Het is de bedoeling om tegen het begin van de zomeruittocht opnieuw alle passagiers te kunnen ontvangen in de vertrekhal zelf. Delen van het gebouw zijn nu nog afgeschermd, omdat er nog herstellingen moeten worden uitgevoerd.

Ceremonie met premier
"Brussels is back in busines. Welcome to Brussels Airport." Met die duidelijke boodschap aan de buitenwereld zette eerste minister Charles Michel zondag de heropening van de vertrekhal van de luchthaven in Zaventem kracht bij. 

Premier Michel zette tijdens een korte openingsceremonie vooral de weerbaarheid en de veerkracht van de luchthavengemeenschap, en bij uitbreiding van alle Belgen, centraal. "We zijn zwaar getroffen, maar we zijn terug opgestaan. De vertrekhal is daar het sprekende bewijs van", aldus Michel. De vastberadenheid om het gebouw veertig dagen na de aanslagen opnieuw operationeel te krijgen, is volgens hem "het beste antwoord dat we kunnen geven aan terrorisme".

"Motor van economie"
Volgens de ceo van Brussels Airport, Arnaud Feist, is ook het economische belang van deze heropstart niet te onderschatten: "Brussels Airport is de tweede grootste economische motor van het land en dus is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk weer op volle capaciteit draait."