Dexia: Brussel wist van Panama Papers

“Uit gelekte communicatiedocumenten van 2010 en 2011 blijkt dat het Brusselse hoofdkantoor van Dexia op hoogte was van de vennootschappen op Panama en andere belastingsparadijzen.”, dat meldt Lars Bové journalist van De Tijd aan VTM Nieuws.

Ook na de redding van Dexia in 2008 met 3 miljard euro belastinggeld heeft de groep 1.600 offshores helpen oprichten via Mossack Fonseca. “Het is gigantisch en wraakroepend dat de groep doorging met de praktijken, zelfs nadat het beroep gedaan had op Belgisch belastinggeld.”, albus Bové.

Brussel op de hoogte

De journalist vertelt dat alles gebeurde vanuit Luxemburg en Zwitserland, maar dat het als een paal boven water staat dat het Brussels hoofdkantoor van Dexia hier ook van op de hoogte was. Luxemburgse advieskantoor Experta, dat Van 20002 tot 2011 maakte de Luxemburgse advieskantoor Experta via Banque Internationla à Luxembourg (BIL) deel uit van de Dexia-groep. “Tijdens die jaren hebben er ook verschillende Belgen gezeteld in die Raad van Bestuur. Zo ook, Jean-Luc Dehaene. Het is onduidelijk of hij op de hoogte was van de praktijken.”, zegt Lars Bové.