Studie: Helft daders vluchtmisdrijf jonger dan 25

Een vergelijkende studie tussen acht Europese landen toont aan dat het aandeel vluchtmisdrijven bij dodelijke verkeersongevallen in België veel hoger ligt dan in andere landen. Om de motivatie voor een vluchtmisdrijf beter te begrijpen analyseerde het BIVV de gegevens van 850 bestuurders. VTM NIEUWS kon de studie al inkijken, dit zijn de opvallendste resultaten. 

Het vreselijke ongeval in Lommel, waarbij 9 fietsers werden aangereden, is helaas geen alleenstaand geval. Integendeel: in ons land worden elke dag meer dan 200 ongevallen met vluchtmisdrijf geregistreerd. Opvallend: Het gaat meestal om jonge mannen en in bijna de helft van de gevallen reden zij onder invloed van alcohol.

Jonger dan 25
86% van de 853 ondervraagde mensen waren mannen. Meer dan 50% hiervan was jonger dan 25 jaar op het moment dat ze vluchtmisdrijf pleegden. Bij 42% van de ongevallen was de bestuurder onder invloed van alcohol en/of drugs. 16% reed rond zonder geldig rijbewijs of verzekering. De meesten van hen waren jonge bestuurders die niet mochten rijden tijdens de weekendnachten of die te jong waren om hun rijbewijs te halen.

Enkele oudere bestuurders waren al eens veroordeeld en mochten eigenlijk niet meer rijden, na het plegen van andere misdrijven.

"Een mix van schaamte, angst en schuld"
Over het motief - waarom een bestuurder net besluit om vluchtmisdrijf te plegen - is Karin Genoe, CEO van het BIVV duidelijk : "Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat vluchtmisdrijf begaan wordt door een mix van schaamte, angst en schuld. Niemand veroorzaakt bewust een ongeval. Het schuldgevoel kan leiden tot ontkenning of de ander de schuld geven.”

 Vluchtmisdrijf Lommel 
De bestuurder die gisteren in Lommel een groep van negen fietsers aanreed en daarna vluchtmisdrijf pleegde, reed onder invloed en had geen geldig rijbewijs. Dat meldde het parket van Limburg. Zijn rijbewijs is ingetrokken na een vorige verkeersovertreding. Deze cijfers van het BIVV zijn dus - helaas - pijnlijk actueel.