'Journalist' Fayçal verdacht van terrorisme

De 30-jarige 'journalist' Fayçal C. werd gisteren aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij wordt in verdenking gesteld van o.a. terroristische moord. Het federaal parket onderzoekt nu ook of hij de 'derde terrorist' is van Zaventem, maar acht de kans klein.

Fayçal C. werd in verdenking gesteld wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moord en poging terroristische moord. Er werd bij hem een huiszoeking uitgevoerd maar er werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Toch onderzoekt het federaal parket of hij misschien de 'derde terrorist' is die achter de aanslag in Zaventem zit. De man droeg een hoedje, te zien op de beelden van bewakingscamera's. "Het parket zegt wel dat de kans redelijk klein is, dat hij de derde terrorist is", zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens.

Fayçal C. is een zelfverklaarde journalist. Hij maakte in 2014 een reportage over het gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel.

Fayçal C. ronselde vluchtelingen"
“Het zou een zonderling figuur zijn, een militant figuur ook. Zo was Fayçal C. actief in het Maximiliaanpark in Brussel op het moment dat de vluchtelingen daar in tentenkampen kampeerde”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens. “Dat was allesbehalve naar de zin van de hulporganisaties. Want Fayçal C. deelde daar pamfletten uit en probeerde daar jihadisten te ronselen onder de vluchtelingen. De ngo’s diende daarop een klacht in tegen de man, en hij is ook even administratief aangehouden. Daarna is hij onder de radar verdwenen.”

“In het appartement van Cheffou is ook een huiszoeking gebeurd, maar daar zijn geen explosieven of wapens gevonden. De buren waren alleszins helemaal verrast.”