Dossier Aanslagen Brussel

Is: "Trek jullie terug en leef in vrede"

IS heeft een video gepubliceerd waarin ze de aanslagen van dinsdag in Brussel nogmaals opeisen. In de video is te zien hoe twee Belgische jihadisten het woord nemen in het Frans: ze vragen de Westerse autoriteiten de troepen terug te trekken uit Irak en Syrië. "Zeg hen om hun vliegtuigen terug te trekken, zeg hen hun soldaten terug te trekken. En jullie zullen leven in vrede", aldus een van hen. Gisteren dook er ook al een video op, waarin ze de gebeurtenissen in Brussel verheerlijkten. 

In een video van zeven minuten zijn beelden te zien van de aanslagen in Brussel en een man neemt in het Frans aan het einde het woord. De jihadist vraagt aan de Westerse autoriteiten om hun troepen terug te trekken. "Wij, hier op het grondgebied van het kalifaat, geven jullie één raad: reageer tegen jullie regeringen die jullie in de chaos werpen. "Zeg hen om hun vliegtuigen terug te trekken, zeg hen hun soldaten terug te trekken. En jullie zullen leven in vrede".

Toch onheilsboodschap
De man verheugt zich ook over de "vernedering toegebracht" aan de "Westerse bevolking". Jullie kennen dat leven van plezier, van afleiding, dat leven dat jullie dompelt in zorgeloosheid. Weet dat vandaag die era is afgelopen. Julllie bevinden zich in de era van de oorlog. De era waarin het bloed zal vloeien in jullie straten. De era waarin jullie jullie diegenen die jullie nauw aan het hart liggen, zullen zien sterven voor jullie ogen." Ook een andere man komt in de video aan het woord. Hij dreigt ermee dat nog vele aanslagen zullen volgen.