EU stopt steun aan Burundi

De Europese Unie heeft haar rechtstreekse hulp aan het regime van president Pierre Nkurunziza opgeschort. De Unie doet dat om de autoriteiten in Bujumbura aan de onderhandelingstafel te krijgen met de oppositie, klinkt het in een communiqué.

“De situatie in Burundi blijft een serieuze zorg voor de Europese Unie. Deze beslissing geeft een duidelijk signaal voor onze relatie om een aantal maatregelen uit te voeren”, zegt Frederica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken bij de Europese Unie in een communiqué.

Grootste donateur
Met een slordige 430 miljoen euro voor de periode 2015-2020 is de EU de grootste donateur van het Centraal-Afrikaanse land. De financiële steun aan de bevolking en de humanitaire hulp zijn nog wel aan de orde.

Derde ambtstermijn
Burundi was in oproer sinds juli. De huidige president Pierre Nkurunziza werd verkozen voor een derde ambtstermijn. Volgens de oppositie is dat illegaal. Na de verkiezingen braken er rellen die uit met honderden slachtoffers als gevolg.

Duurzame oplossing
Volgens Mogherini moet de regering nu werken aan maatregelen die overeengekomen zijn met de Afrikaanse Unie, de Oost-Afrikaanse Gemeenschap en met de Verenigde Naties. Zo kan een dialoog gevormd worden met de oppositie en zo een duurzame oplossing vinden voor deze crisis.