Leuven pleit voor behoud Albert Heijn

Leuvens schepen van Middenstand Erik Vanderheiden (CD&V) pleit vandaag bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) om de Albert Heijn aan het Engels Plein in Leuven open te houden.

Door de geplande fusie tussen Ahold en Delhaize moeten zowel Ahold (Albert Heijn) als Delhaize winkels verkopen. In totaal moeten acht Albert Heijnfilialen en zo'n vijf Delhaizewinkels verkocht worden, waaronder ook de Albert Heijn in Leuven. Volgens de Belgische Mededingingsautoriteit leidt de fusie tot een onevenwichtige concurrentiepositie op de markt in de regio.

Verschraling van het aanbod
Daar gaat de stad Leuven niet mee akkoord. De schepen van Middenstand Erik Vanderheiden gaat er alles aan doen om de winkel aan de Vaartkom open te houden. Het is de eerste keer dat een stad op audiëntie mag om haar belangen te verdedigen.

"Het is bizar dat Albert Heijn zijn winkel aan de Vaartkom, die een jaar geleden met veel poeha werd geopend, nu al wil sluiten. Dat zou voor Leuven een verschraling betekenen van het handelsaanbod vermits deze supermarkt een apart productengamma aanbiedt” zegt Vanderheiden.

Petitie
Vanderheiden zal een halfuur krijgen om te pleiten voor de winkel. Opvallend: het is niet de Mededingingsautoriteit die deze winkel uitkoos, dat deed Albert Heijn zelf. De schepen zal dus ingaan tegen te beslissing van Ahold. Zo reageert Leuven op een petitie die klanten van de Leuvense Albert Heijn vorige week op internet lanceerden en ondertussen door meer dan 2.200 mensen ondertekend werd.

Op 17 maart zou de BMA een definitief oordeel vellen. Dan wordt officieel duidelijk of de supermarkt al dan niet verdwijnt.