Wielerseizoen in België van start

De 71e Omloop Het Nieuwsblad is gestart, en daarmee meteen ook het Belgisch wielerseizoen op de weg. De renners krijgen in de openingsklassieker, met start en aankomst na 200,8 kilometer op de Gentse Emile Clauslaan, onder andere twaalf hellingen en een rist kasseistroken onder de wielen geschoven. Voor de start voerde de UC controles uit ter bestrijding van eventuele 'mechanische fraude'.

De winnaar van de twee laatste edities, de Brit Ian Stannard, is er niet bij. Hij legt later op het seizoen zijn focus. Onder de favorieten voor de eindzege mogen zich een kransje renners rekenen. Dat zijn de BMC-ploegmakkers Greg Van Avermaert en winnaar van de edities in 2006 en 2008, Philippe Gilbert. Bij Etixx-Quick Step is het uitkijken naar Tom Boonen, Stijn Vandenbergh en de Nederlander Niki Terpstra. Lotto-Soudal pakt uit met het trio Jürgen Roelandts, Tiesj Benoot en Jens Debusschere. Omstreeks 16u40 weten we alvast wie deze openingsklassieker op zijn naam schrijft.

Mechanische fraude
De UCI heeft voor de start controles uitgevoerd tegen mechanische doping. Zowel de fietsen van de renners in wedstrijd als de reservefietsen op het dak van de volgwagens worden in het rennersdorp onderzocht op een zogenaamd 'motortje'.

"Vandaag worden ook in België controles doorgevoerd door de UCI ter bestrijding van de zogeheten 'mechanische doping'", stelt Philippe Mariën van de UCI. "Met een IPad worden magnetische stralen gemeten in de fiets. We werken daarin met gradaties gaande van 1 tot 10. Bij de laagste quotatie is er niets aan de hand. Van zodra er een tien genoteerd wordt is er wat aan de hand, gaat men over tot een verdere controle en wordt de fiets gedemonteerd. De UCI wil een heel sterk signaal geven dat mechanische doping zeker niet thuishoort in het wielrennen. De controles, die eerder op het jaar al plaats hadden in Frankrijk, worden zeker opgevoerd. Ook na de Omloop Het Nieuwsblad is de kans groot dat de fietsen van de renners aan een onderzoek onderworpen worden".

Nog doordringender
Het toestel is er één van de UCI. De KBWB wil ook zo'n toestel aanschaffen. "Wij zijn daar volop mee bezig", aldus Mariën. "Ik heb deze week nog twee systemen gezien. Volgende week hebben we een andere firma die zijn toestel wil voorstellen. Vergeet niet dat dergelijke toestellen heel prijzig zijn. Als we overgaan tot de aankoop van een scanner moet het een uiterst efficiënt, betrouwbaar en handelbaar iets zijn. Trouwens het toestel van de UCI is een app die magnetische velden meet. Ons toestel zou nog meer doordringender zijn, maar zoals eerder gesteld veel duurder. Wij maken er alvast werk van."