20 jaar na grootste kettingbotsing ooit

Op zaterdag 27 februari 2016 herdenken we de zwartste dag op de Belgische wegen: de kettingsbotsing op de E17 waarbij 200 auto's tegen elkaar smakten, gebeurde toen exact 20 jaar geleden. Er vielen 10 doden en 56 zwaargewonden. 30 inzittenden raakten lichtgewond.

Het is al twintig jaar geleden dat de vreselijke kettingbotsing gebeurde, maar toch staat het incident in nog veel mensen hun geheugen gegrift. Op dinsdag 27 februari 1996 verloren tien mensen het leven in een grote kettingbotsing op de E17, tussen Deinze en Nazareth, waarbij 200 auto's betrokken waren. Het was 10u 's ochtends, een zonnige dag, maar plots trok een mistbank op en raakten vele chauffeurs verblind. Eén van de vele vrachtwagens reed tegen een te hoge snelheid en nam bij het stoppen verschillende auto's mee in een soort van schaarbeweging.

Onmiddellijk schoten dertig auto's in brand. Anderhalve kilometer snelweg was versperd. Het grootste verkeersongeval in België was gebeurd.

"Ene slachtoffer na andere"
Vijf jaar geleden, in 2011, werd de verkeersramp al eens herdacht. Hulpverleners getuigden toen in VTM NIEUWS over wat ze op die noodlottige dag te zien kregen. "Het was werkelijk nooit gezien. Het ene slachtoffer lag na het andere. We stonden er urenlang, maar pas na het optrekken van de mist konden we inschatten wat er gaande was", klinkt het. "Het was hard om te dragen."

Kunstwerk vol chaos
Omdat het zo'n vreselijk ongeval was, werd drie jaar geleden een kunstwerk geplaatst op de brug boven de E17 in Nazareth. Dat werk moet de slachtoffers eren. De bijzondere vorm van het kunstwerk stelt de chaos en pijn voor, die toen te voelen was.

Voor de nabestaanden is deze dag nog ieder jaar een belangrijk moment. 20 jaar later is het verdriet nog steeds groot.