"Pinksterstorm 3e duurste wereldwijd"

De Pinksterstorm van 2014 was de derde duurste natuurramp ter wereld voor verzekeraars. AG Insurance verloor er 119 miljoen euro mee. Alles bij elkaar veroorzaakte de storm schade voor 3,5 miljard euro.

Verzekeraar AG Insurance kreeg 35.000 schadeaangiftes binnen van de Pinksterstorm, waarvan er 24.000 betrekking hebben op woningschade en 11.000 op auto's. Alle verzekerde schade bij elkaar - in België, Frankrijk en Duitsland - bedraagt 2,8 miljard dollar. Dat is de kost van alle mensen wiens auto of huis beschadigd werd en daarvoor verzekerd waren. De totale economische kost van de ramp bedraagt 3,5 miljard dollar. Daarbij zitten ook de mensen die niet verzekerd waren voor schade van de storm. Zij konden een dossier indienen bij het Rampenfonds.

Bijna iedereen verzekerd
Opvallend is dat de Pinksterstorm wereldwijd op nummer 3 staat als het aankomt op verzekerde schade. "Dat komt niet omdat de Pinksterstorm één van de grootste natuurrampen ter wereld was in 2014, maar omdat hier heel veel mensen verzekerd zijn", zegt Gerrit Feyaerts van AG Insurance. "Als er een natuurramp gebeurt in ontwikkelingslanden, dan is het economische verlies natuurlijk groter. Alleen is daar bijna niemand verzekerd en moeten verzekeraars bijgevolg ook niet veel uitbetalen."

Een andere reden is de brandverzekering, die klanten in ons land sowieso beschermt tegen alle natuurrampen.