Duizenden in Fiji op de vlucht voor cycloon

Op de Fiji-eilanden in de Zuidelijke Grote Oceaan zijn duizenden op de vlucht voor de hevigste cycloon die er ooit aan land kwam. De regering riep burgers in de buurt van de kust op zich zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. De Nieuw-Zeelandse meteorologische dienst Metservice deelt Winston in categorie 5 in, de hoogst mogelijke.

"Winston is de sterkste cycloon die ooit in Fiji waargenomen werd en ook de eerste in categorie 5", schreef meteorologe Lisa Murray. Volgens VTM-weervrouw Jill Peeters is het zelfs de sterkste ooit gemeten in de hele zuidelijke hemisfeer. Er worden windsnelheden gemeten tot 360 kilometer per uur.

De regering heeft er al meer dan 200 noodwoningen ingericht. "Bereid u goed voor en ga de volgende dagen uit van sterke wind en hevige regen", waarschuwde het hoofd van het overheidsapparaat op Vanua Levu, Jovesa Vocea, via Facebook.

De Fiji-eilanden liggen ongeveer 3.000 kilometer ten oosten van Australië en 2.000 kilometer ten noorden van Nieuw-Zeeland. Op de meer dan 300 eilanden wonen bijna 900.000 inwoners.

MESSAGE FROM THE PRIME MINISTERMy fellow Fijians,Tropical Cyclone Winston has begun its assault on Fiji. It is being...

Posted by Fijian Government on Friday, February 19, 2016