"Zikavirus: wereldwijd noodtoestand"

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept over de hele wereld de medische noodtoestand uit omwille van het zikavirus. Daarmee schat het WHO het virus even ernstig in als ebola. De raad van experten moet nu maatregelen voorstellen voor de indijking van het virus, dat zich in Latijns-Amerika razendsnel verspreidt.

Een WHO-adviesraad van medische experten uit verschillende landen beraadde zich vandaag in een telefonische vergadering over te nemen maatregelen. Met de afkondiging van de noodtoestand kunnen de landen onmiddellijk zinvolle tegenmaatregelen afspreken. Zo worden er bijvoorbeeld aanbevelingen verwacht voor voor de bestrijding van muggen. 

De Braziliaanse overheid heeft enkele uren na het statement van de WHO officieel zwangere vrouwen afgeraden om naar de Olympische Spelen te komen in augustus, vanwege het risico op besmetting met het zikavirus. "Het risico voor de zwangere vrouwen is groot", aldus de kabinetschef van de overheid, Jacques Wagner. "Daarom is het niet aangeraden om naar Brazilië te komen, omdat we geen risico's willen nemen."

Het virus wordt door de muggensoort Aedes aegypti overgedragen. Vermoed wordt dat de mug door zwangere vrouwen te besmetten verantwoordelijk is voor het veroorzaken van schedelmisvormingen bij baby's. De kinderen komen met een te kleine schedel op de wereld (microcefalie), wat leidt tot een verstandelijke beperking. Alleen al in Brazilië zijn er 4.180 mogelijke gevallen van microcefalie geregistreerd. Pas in zes gevallen kon met zekerheid gesteld worden dat vrouwen vooraf door het zikavirus werden besmet. 

Het zikavirus heeft nu wel een medische noodtoestand uitgelokt. Maar wat voor iets is dat virus juist? Wij geven een antwoord op de belangrijkste vragen.

1. We horen veel over het zikavirus, maar wat is dat precies?

2. Wie heeft er last van dit virus? En wat zijn de gevolgen?

3. Waarom spreekt men nu van een epidemie?

4. Is het zikavirus te bestrijden?

5. Is het virus al in België opgedoken?

Met dank aan Ula Maniewski van het Instituut tropische Geneeskunde Antwerpen.