Nederland wil Europees vluchtelingenplan

Nederland wil als EU-voorzitter met een kopgroep van gelijkgezinde landen een oplossing forceren in de vluchtelingencrisis. Dat schrijft De Volkskrant. Vanaf dit voorjaar moeten alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren, per kerende veerboot worden teruggestuurd. In ruil  daarvoor mogen jaarlijks tussen de 150.000 en 250.000 vluchtelingen die in Turkije verblijven, legaal naar Europa.

PvdA-leider Diederik Samsom en premier Mark Rutte zijn sinds december vorig jaar bezig met de uitwerking van het plan. Daarbij zijn ambtenaren uit verscheidene lidstaten bij elkaar gezet om het plan juridisch en praktisch uit te werken, zegt Samsom. Hij acht "de kans reëel" dat de ommezwaai in het Europese asielbeleid vanaf maart of april wordt ingezet.

Wrakke bootjes
Uitgangspunt voor het nieuwe beleid is dat de overtocht in wrakke bootjes naar Europa geen zin meer heeft. Alle migranten die via Turkije op Lesbos, Chios, Kos of een ander Grieks eiland aankomen, zouden binnen enkele dagen worden teruggestuurd. "Per kerende veerboot", aldus Samsom. Dat kan volgens hem omdat Turkije bijna zover is dat het de status van veilig land krijgt. "Dan is terugsturen onder VN-afspraken mogelijk".

Migratieroute
De Turken zijn alleen bereid de migranten terug te nemen, als er een omvangrijke legale migratieroute naar Europa komt. Samsom spreekt over 150.000 tot 250.000 vluchtelingen per jaar. EU-landen worden niet verplicht deze mensen op te nemen, bindende Brusselse asielquota werken volgens Samsom niet. Wel moeten de kosten van de opvang door alle EU-landen worden gedragen.

Kopgroep
De PvdA'er denkt dat aanvankelijk een kopgroep van zo'n tien landen - naast Nederland onder meer Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal - de legale migranten zal verwelkomen. Met verschillende daarvan werd de voorbije weken intensief overlegd.