EU en VS stoppen sancties tegen Iran

Iran heeft zich aan de voorwaarden gehouden van de nucleaire deal die het land afgelopen zomer sloot met zes grootmachten. Dat heeft het Internationaal Atoomagentschap bevestigd. Hierdoor kunnen de internationale sancties tegen het land worden ingetrokken. Westerse en dus ook Belgische bedrijven kunnen weer zaken doen met Iran en dat is veelbelovend.

De afgelopen maanden hebben inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap controles gehouden om te zien of Iran zich aan de afspraken hield die ze deze zomer gemaakt hadden om hun nucleair programma sterk af te bouwen. Op een vergadering in Wenen werd bekend gemaakt dat Iran inderdaad aan de voorwaarden heeft voldaan.

Dankzij deze conclusie zijn de meeste internationale sancties van de VS en de Europese Unie tegen Iran ingetrokken. Hierdoor kan Iran weer olie exporteren en opnieuw handelsrelaties opzetten met westerse landen.

"Glorieuze overwinning"
De Iraanse president Hassan Rohani is euforisch. In een tweet verwelkomt hij de inwerkingtreding van het Iraanse nucleaire akkoord en feliciteert hij het Iraanse volk met zijn "glorieuze overwinning".

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders reageert tevreden dat het nucleaire akkoord met Iran in werking is getreden en dus de uitvoering van het akkoord kan starten. Hij hoopt nu dat alle partijen de kans grijpen om de "uitwisseling tussen personen, goederen, diensten, ideeën en ervaringen" op te voeren.

Voorzichtige euforie bij Westerse leiders
De meeste reacties op het nucleair akkoord met Iran mogen dan positief zijn, veel wereldleiders vinden dat waakzaamheid nodig blijft. We hebben dit historisch akkoord bereikt zonder een nieuwe oorlog, zei de Amerikaanse president Obama, maar niet alle meningsverschillen met Iran zijn hiermee opgelost.

Uiteraard blijft vooral Israël sceptisch. "Israël zal alle mogelijke internationale schendingen door Iran blijven controleren, ook het nucleair akkoord, de afspraken rond ballistische raketten en terrorisme", zei premier Netanyahu. "De internationale gemeenschap moet harde, doortastende maatregelen nemen tegen iedere inbreuk."

Gevolgen voor België?
Ook ons land mag nu weer producten verkopen aan Iran. En daar zijn onze bedrijven uiteraard erg gelukkig mee. Dat bleek twee maanden geleden al bij de eerste economische missie naar Iran in meer dan 30 jaar. Veel Belgische bedrijfsleiders zien namelijk erg veel potentiëel en toekomst in de Iraanse economie.