Dossier President Trump

Trump op boegeroep onthaald in debat

Verschillende Republikeinse presidentskandidaten, Donald Trump op kop, hebben zich dinsdagavond tijdens een tv-debat hevig verzet tegen elke verhoging van het minimumloon in de Verenigde Staten.

"Het is gewoonweg niet mogelijk", zo zei miljardair Trump tijdens het vierde tv-debat dat plaatsvond in Milwaukee, in de staat Wisconsin.

"Catastrofaal"
Ook Ben Carson, die met Trump de opiniepeilingen aanvoert, gaf aan het minimumloon niet te zullen verhogen. Senator Marco Rubio ging zelfs verder door te stellen dat het "catastrofaal" zou zijn voor de Amerikaanse economie als het minimumloon verhoogd werd.

Het onderwerp ligt gevoelig tijdens deze verkiezingscampagne. De Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders willen het minimumloon net wel verhogen. Aan het debat, georganiseerd door de financiële omroep Fox Business, namen acht kandidaten deel.

Migratie
Over het onderwerp migratie zijn de Republikeinse kandidaten het grondig oneens. Terwijl Trump de ongeveer 11 miljoen illegalen in de VS terug naar hun land wil sturen en een muur wil optrekken tussen de VS en Mexico, vindt de gouverneur van Florida, Jeb Bush, dat een onwezenlijk idee. "Miljoenen migranten terugsturen is onmogelijk. Dat is niet waar de Amerikaanse waarden voor staan en het zou hele gemeenschappen aan stukken rukken".

Boete
Ook volgens de gouverneur van Ohio, John Kasich, kan het plan van Trump nooit werken. "Denk aan de families", klinkt het. Kasich wil de illegalen die de wet gehoorzamen een boete laten betalen, maar toch de kans geven om te blijven.