Moeder Dimfy: "Ik weet er niets meer van"

Op het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43) is de beschuldigde verhoord door voorzitter Willem De Pauw. De Nederlandse beweert zich niets meer te herinneren van de dood van haar dochtertje Dimfy (5). Het slachtoffer stierf op 16 november 2012 in Zwevezele door een overdosis medicatie.

Nathalie bij de Leij groeide op in Nederlands-Limburg, maar kende geen stabiele jeugd. "Na de scheiding van mijn ouders heeft mijn mama veel partners gehad. Ik werd dan gedropt bij kennissen en cafévrienden. Ik heb daar enorm onder geleden als kind. Mijn moeder had toen een animeerbar." Toch heeft de beschuldigde nog steeds een hechte band met haar moeder. "Ze is heel dominant en heeft inderdaad nog altijd een grote invloed op mij."

Na periodes in Thailand en Spanje belandde bij de Leij in 2006 in Torhout. Ze baatte er een café uit en knoopte een relatie aan met Wesley Casselein. "Ik had wel mijn twijfels over zijn leeftijd, want hij was toch tien jaar jonger. We waren gelukkig in het begin. Ik was blind verliefd en had geen probleem met zijn entourage." Dat veranderde toen het koppel in 2009 naar Zwevezele verhuisde. "Hij zocht zijn vroegere entourage met hun drank en drugs weer op. Hij kwam nooit naar huis, ik raakte helemaal afgezonderd. Ik raakte dieper en dieper in dat isolement. In het begin dronk ik een glaasje of twee per dag. Op het einde was het meer dan een fles wodka per dag."

Ruim een jaar voor de feiten kwam het tot een eerste grote ruzie binnen het gezin. Toen al stuurde ze naar de familie van Casselein sms-berichten over haar wensen tijdens de begrafenis van Dimfy en haarzelf. Twee weken voor de feiten liep de relatie op de klippen. "Ik kwam erachter dat mijn gsm, mijn telefoon en mijn televisie niet meer functioneerden. Ik ben die avond pillen beginnen pakken om mij beter te voelen. Dan heb ik nog meer pillen genomen en ben ik beginnen drinken. Dat duurde de hele avond en een stukje van de nacht."

Vanaf dat moment herinnert Bij de Leij zich eigenlijk niets meer. "Ik ben wakker geworden en Dimfy leefde niet meer. Dan heb ik mezelf, verhangen", huilde de beschuldigde. "Ik kan gewoon niet geloven dat ik zoiets zou gedaan hebben. Ik kan het niet uitsluiten, want ik weet er niets meer van." Volgens Wesley Casselein wilde Bij de Leij met de moord wraak nemen voor de afgesprongen relatie. Enkele sms'en wijzen ook in die richting. "Dan was ik wel naar de politie gegaan om al zijn criminele activiteiten aan te geven. Dan was hij voor maanden de gevangenis ingegaan."

Ondertussen gebruikt de beschuldigde in de gevangenis geen antidepressiva of andere medicatie meer. "Dat is omdat ik me wil herinneren wat er die nacht gebeurd is. Elke nacht ga ik slapen met het verdriet en het gemis om Dimfy."

Maandagnamiddag zullen vooral politiemensen hun getuigenis afleggen.