Personeelstekort leidt tot vrijlatingen

De Franstalige Brusselse jeugdrechters zullen vanaf 15 oktober niet langer dossiers behandelen van opgesloten minderjarigen, waardoor die systematisch zullen worden vrijgelaten. Dat staat in een brief aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V), waarin de leden en magistraten van de Franstalige jeugdrechtbank het personeelsgebrek aanklagen.

De auteurs van de brief herinneren de minister eraan dat de jeugdrechtbank al maanden met een gebrek aan personeel kampt. Sinds 2 december beschikt de twaalfde kamer bovendien niet langer over een griffier, waardoor de rechter niet meer in staat zou zijn zittingen te organiseren. "Ze is naar de zittingszaal getrokken om de advocaten, rechtzoekenden en het psychosociaal personeel aan te kondigen dat geen enkele zaak kon worden behandeld" en om de redenen uit te leggen. Zonder griffier kan de magistraat geen beslissing met een bevelschrift nemen, met de vrijlating van de gevangenen tot gevolg, net zomin de magistraat opvang kan beslissen voor een kind dat het slachtoffer zou zijn van ernstige verwaarlozing of geweld.

De auteurs zeggen dat de komst van een griffier, wiens benoeming enkele dagen geleden in het Staatsblad is verschenen, weinig zoden aan de dijk zal brengen. De nieuwkomer zal immers pas binnen enkele weken operationeel zijn en een opleiding moeten krijgen van andere griffiers, die al kreunen onder de werkdruk als gevolg van het gebrek aan personeel, luidt het. "Omdat we niet zonder reactie kunnen blijven bij de onmogelijkheid om onze openbare dienst uit te voeren, hebben de Brusselse jeugdrechters unaniem beslist (...) niet langer de dienst uit te voeren voor opgesloten minderjarigen, die als gevolg daarvan systematisch zullen worden vrijgelaten, en dit vanaf donderdag 15 oktober", luidt het. Wel beloven ze het werk te hervatten van zodra het personeelsbestand en griffiers is genormaliseerd.