"Explosies Bangkok door dezelfde dader"

Bij het onderzoek van de lokale politie naar de beide bomaanslagen in de Thaise hoofdstad Bangkok wordt steeds meer uitgegaan van een en dezelfde dader. Analyse van de bomresten wijst erop dat de springtuigen door dezelfde dader zijn gefabriceerd, zei politiechef Somyot Pumpunmuang volgens de Bangkok Post.

In beide explosieven zijn sporen van TNT gevonden, die met een tijdontsteker in een staaf gestopt waren. Maandagavond werden bij de eerste aanslag in het centrum van Bangkok 20 mensen gedood en 125 verwond. Een tweede springtuig miste dinsdag zijn doel en explodeerde in een rivier, zonder dat iemand gewond werd.

Somyot gaat er naar eigen zeggen van uit dat meer dan een persoon voor de daden verantwoordelijk is, en dat zowel Thailanders alsook buitenlanders erbij betrokken waren. "Het moeten Thailanders geweest zijn, wier hart niet Thais klopt", zei de baas van de politie. Hij bevestigde het krantenbericht dat op de luchthaven Suvarnabhumi een buitenlander korttijdig werd vastgehouden. Die geleek op de jongeman die op beelden van een bewakingscamera in de buurt van de plaats van de eerste bomaanslag te zien was. Zijn identiteit wordt nu gecontroleerd, luidt het. Hij mag het land voorlopig niet verlaten.