Quinziato wint slotrit, eindzege voor Wellens

De Italiaan Manuel Quinziato (BMC) heeft zondag de zevende en laatste etappe in de Eneco Tour (WorldTour) op zijn naam geschreven. De eindzege van Tim Wellens (Lotto-Soudal) kwam niet meer in gevaar.

Quinziato was de beste na 188,6 km tussen Sint-Pieters-Leeuw en Geraardsbergen. Hij plaatste op zo'n 5 km van de streep een uitval en liet zijn medevluchters Björn Leukemans en Yves Lampaert achter. De Italiaan telde aan de streep 4 seconden voorsprong op Leukemans, Lampaert kwam kort daarna als derde binnen.

Tim Wellens volgt zichzelf op als laureaat van de Nederlands-Belgische rittenkoers. De 24-jarige Limburger zegevierde zaterdag in de koninginnenrit naar Houffalize en legde daar de basis vooor zijn tweede opeenvolgende eindzege. Hij telt in de eindstand 1:03 voorsprong op Greg Van Avermaet. De Nederlander Wilco Kelderman is derde op 1:17.

Al vrij vroeg in de slotrit vormde zich een kopgroep met veertien renners. Yves Lampaert, Bjorn Leukemans, Roy Jans, Manuel Quinziato, Marco Coledan, Moreno Hofland, Rudiger Selig, Adam Blythe, Roberto Ferrari, Kristijan Kören, Georg Preidler, Dylan Groenwegen, Nico Denz en Tim Kerkhof maakten daar deel van uit. Zij fietsten een maximale voorsprong bijeen van vier minuten. Bij het naderen van Geraardsbergen werd het tempo in het peloton fiks opgetrokken. Net voor het ingaan van de twee plaatselijke ronden, van elk 25,6 kilometer, spatte de kopgroep op de Geraardsbergse Vesten uit elkaar.

Na de beklimming van de Muur van Geraardsbergen sloegen Yves Lampaert, Bjorn Leukemans en Manuel Quinziato de handen in elkaar en gingen in de aanval. Achter hen vormde zich een groepje met Gijs Van Hoecke, Arnaud Démare, Johnny Hoogerland, Stijn Vandenbergh, Simon Geschke, Dries Devenyns, Christopher Juul-Jensen en Roy Jans. De drie vluchters trokken de laatste plaatselijke ronde in met een voorsprong van 2:02 op een achtervolgende groep van zestien renners. Het peloton volgde op 2:40.

Bij de tweede beklimming van de Muur van Geraardsbergen viel de achtervolgende groep uit elkaar. Enkel Stijn Vandenbergh, Dries Devenyns, Gijs Van Hoecke, Michael Valgren, Sim Geschke, Georg Preidler en Johnny Hoogerland bleven nog jacht maken op Bjorn Leukemans, Yves Lampaert en Manuel Quinziato, maar op twaalf kilometer van de finish waren ook zij eraan voor de moeite.

Op de Denderoordberg ging Manuel Quinziato aan. Bjorn Leukemans probeerde zich nog naar de Italiaan te reppen maar slaagde daar niet in. Beetje per beetje trok Quinziato weg van de twee Belgen en haalde het dan ook, al moest hij zich hiervoor helemaal leeg rijden.