Fonds Medische Ongevallen flopt

Het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO) leek in 2010 de oplossing te worden voor medisch gedupeerden, maar nu blijkt dat het fonds zeer traag werkt en dat amper iemand een vergoeding krijgt. Dat meldt De Morgen. 

Het FMO moet ervoor zorgen dat patiënten die ernstige schade hebben geleden door medische zorgen snel, gratis en efficiënt een schadevergoeding krijgen. Van de 2.786 dossiers die in 2010 werden ingediend, zijn er amper 410 afgesloten. In slechts 23 gevallen werd een vergoeding toegekend. Volgens experts verloopt het fonds dan ook traag en te weinig transparant. "Het fonds is een succes op papier," zegt Werner Van Noppen, jurist bij de Christelijke Mutualiteit. "Maar in de praktijk loopt het erg stroef." Van Noppen nuanceert echter de slechte cijfers. "Het fonds werd in 2010 opgericht, maar het duurde tot 2012 eer het effectief in werking trad."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) geeft toe dat het fonds een achterstand heeft opgelopen, maar wil het dit jaar op kruissnelheid brengen. "We hebben al heel wat investeringen gedaan. Het fonds is relatief jong. Het is niet onlogisch dat het even duurde om het op de rails te krijgen."