Dossier Griekse crisis

Tsipras niet blij, maar verdedigt akkoord

De Griekse premier Tsipras heeft in een live-interview op de Griekse televisiezender ERT gezegd dat hij niet gelooft in het akkoord met de Eurogroep. Maar hij zal het akkoord wel uitvoeren. “Ik neem de verantwoordelijkheid op me voor een tekst waarin ik niet geloof, maar die ik getekend heb om een ramp voor dit land te voorkomen, een instorting van de banken,” zo verdedigde Tsipras het ondertekenen van het akkoord. 

Tijdens het interview werd de premier zwaar op het rooster gelegd. Griekenland krijgt 86 miljard euro noodsteun, in ruil voor het onmiddellijk doorvoeren van radicale hervormingen. “Dit is zeker geen succesverhaal, maar we hebben wel ons best gedaan,” zegtTsipras.

Dat er dingen moeten veranderen, geeft de Griekse premier wel toe. “Corruptie en belastingontduiking moeten dringend aangepakt worden”. Op de vraag of hij zou aftreden, is Tsipras duidelijk: “Een premier moet vechten, niet weglopen”. In zijn speech liet hij ook al weten dat de banken zeker nog een volle maand gesloten blijven.