Zeker 21 doden bij aanslagen in Bagdad

Een reeks bomaanslagen heeft zondag in de Iraakse hoofdstad Bagdad aan minstens 21 mensen het leven gekost. Er raakten ook 62 mensen gewond, zo melden de politie en de hulpdiensten. De aanslagen vonden plaats in wijken die voornamelijk door sjiieten worden bewoond.

In de wijk al-Shaab, in het noordoosten van de stad, vonden twee aanslagen plaats. Eén daarvan werd gepleegd door een zelfmoordterrorist die vlakbij een markt zijn explosievengordel liet ontploffen. Er vielen in totaal elf doden, onder wie ook drie leden van de veiligheidsdiensten. Daarnaast is er nog sprake van 23 gewonden. 

Op het Adan-plein, vlakbij de sjiitische wijk Kazimiya, zorgde een zelfmoordaanslag met een bomauto dan weer voor zes doden en twintig gewonden. De aanslag vond bij zonsondergang plaats, wanneer tijdens de ramadan heel wat moslims samenkomen om te breken met de vastendag. 

De ontploffing van nog een andere bomauto ontplofte kostte in de wijk al-Bunuk minstens twee mensen het leven. Er vielen ook elf gewonden. Daarnaast werden er nog eens twee mensen gedood en acht anderen verwond bij de ontploffing van een met explosieven geladen wagen in de wijk Iskan.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist. Maar de werkwijze doet vermoeden dat de explosies het werk zijn van de soennitische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), die ten westen en ten noorden van Bagdad grote delen van Irak controleert.