Dossier Aardbeving Nepal

1,7 miljoen kinderen getroffen in Nepal

In de ergst getroffen delen van Nepal hebben 1,7 miljoen kinderen hulp nodig. Dat heeft VN-kinderrechtenorganisatie Unicef bekendgemaakt. De organisatie vraagt 48,6 miljoen dollar, of 44 miljoen euro, om dringende hulp te kunnen bieden in de 21 ergst getroffen districten.

 

Vooral kinderen zijn kwetsbaar na de ramp. Door beperkte beschikbaarheid van zuiver drinkwater en sanitaire voorzieningen kunnen ze snel ziek worden en sterven. “Unicef zorgt nu ook voor inentingen tegen de mazelen. Bij een ramp als deze zijn besmettelijke ziekten altijd erg gevaarlijk. Het is cruciaal dat we nu alles inzetten om die te voorkomen.” Unicef begon meteen na de aardbeving methet uitdelen van hulpgoederen. Ziekenhuistenten zijn opgezet,  zeep is uitgedeeld om de uitbraak van ziekten tegen te gaan en Unicef ondersteunt ook het watertransport naar de zestien informele opvangkampen rondom  Kathmandu. 

Gisteren kwam een eerste van twee vliegtuigladingen met in totaal 120 ton hulpgoederen aan in Kathmandu. In hoeverre de getroffen kinderen ernstige voedseltekorten oplopen door de ramp wordt op dit moment onderzocht, maar noodvoorraden met extra vitamines worden alvast uitgedeeld. Ook stuurt Unicef materialen naar de opvangkampen om kinderen een veilige omgeving te bieden waar ze kunnen spelen, leren en even weer kind zijn onder professionele begeleiding van partnerorganisaties.

 

Tot slot richten Unicef-medewerkers zich op de opvang van alleenstaande kinderen die door de ramp gescheiden werden van hun familie.

 

 

Unicef maakt deel uit van het Consortium 12-12. Giften voor Nepal kan je storten op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212.