Molenbeek op rand van het faillissement

De Brusselse gemeente Molenbeek staat op de rand van het faillissement. MR-burgemeester Françoise Schepmans kondigt besparingsmaatregelen aan, maar legt de verantwoordelijkheid voor de financiële teloorgang bij haar voorganger Philippe Moureaux (PS).

Volgens de Franstalige media is het huidige gemeentebestuur al maandenlang aan het onderhandelen met de overheid van het Brusselse Gewest om steunmaatregelen te bekomen. Banken willen de gemeente geen geld meer lenen door hun slechte financiële situatie waardoor de betaling van het gemeentelijk personeel moeilijk wordt.

Een van de problemen is de personeelstoename. Van 2005 tot 2012 nam het personeelsbestand toe van 889 naar 1.364. Een evolutie die door voormalig minister-president Charles Picqué al in 2011 als zorgwekkend bestempeld werd. Ook het uitblijven van subsidiebetalingen en een oplopende schuldenlast zorgen voor de financiële problemen.

“De gesprekken met het gewest verlopen positief en als we de maatregelen uit het plan doorvoeren, zijn we binnen drie jaar in evenwicht”, vertelt Schepmans. Onder die maatregelen noemt Schepmans voor 2017 een bevriezing van de dotatie voor het OCMW en de politiezone. Ook zal het gemeentepersoneel dat vertrekt de volgende maanden niet vervangen worden.

Voor Oppositieraadslid Jef Van Damme (SP.A), onder Moureaux nog schepen van Mobiliteit, is de slechte financiële situatie van de gemeente geen nieuws. “De bevolking van Molenbeek is over de laatste tien jaar toegenomen van 75.000 naar 100.000 bewoners. Dat betekent meer uitgaven. Omdat onze inwoners steeds armer worden, staan daar minder inkomsten vanuit de inkomstenbelasting tegenover”, zegt hij.