Weer Franstalige krantensites gehackt

De internetsites van de kranten Le Soir, La Libre Belgique en La Dernière Heure hebben maandagavond een nieuwe cyberaanval ondergaan. Zondag was Le Soir al het slachtoffer geworden van een aanval. "Uit voorzorg" is hun site maandag rond 19 uur 5 à 6 minuten onderbroken.

"Het is exact dezelfde aanval als die bij Rossel (de uitgever van Le Soir)", aldus La DH-hoofdredacteur Ralph Vankrinkelveldt over de aanval op de site van zijn krant. De aanval op Le Soir was minder zwaar dan die van zondag, aldus Didier Hamann, directeur-generaal van die krant. De hackers zijn er ook niet in geslaagd om het systeem binnen te dringen, aldus Hamann, die eraan toevoegt dat de site elke dag te maken krijgt met aanvalspogingen.

Rond hetzelfde tijdstip waren ook de sites van La Libre Belgique en La Dernière Heure moeilijk te bereiken. Maandagavond heeft Vankrinkelveldt bevestigd dat het inderdaad om een cyberaanval ging. "De sites hebben tegelijk een enorm aantal verzoeken gekregen", verduidelijkt hij. De ICT-dienst van uitgever IPM heeft lang moeten werken om de sites weer toegankelijk te maken. 

Zondagavond lagen de sites van verschillende kranten van de Rosselgroep, dat ook de Sudpresse-kranten uitgeeft, plat na een cyberaanval. Maandagochtend diende het bedrijf klacht in tegen onbekenden.