Clash met politie aan Maagdenhuis

De Mobiele Eenheid van de Nederlandse politie heeft vandaag negen mensen aangehouden na de ontruiming van het Maagdenhuis, het universiteitsgebouw dat al sinds februari bezet werd door studenten. Zij werden opgepakt voor onder meer belediging van agenten, belemmering en het gooien van een verfbom naar een van de politiepaarden. Tientallen boze studenten en sympathisanten bezetten nu het plein buiten.

Een rechter oordeelde gisteren dat ze het pand moesten verlaten, maar de bezetters wilden daar dit weekend eerst nog een festival houden. De studenten zijn nu van plan het festival op het plein aan het Spui te houden.

Een woordvoerder van de UvA verwacht dat het Maagdenhuis over twee weken weer in gebruik kan worden genomen. De kosten van de hele bezetting, dus zowel van het Maagdenhuis als het Bungehuis, komen volgens hem neer op ongeveer vijf ton. "Het gaat om de kosten voor de beveiliging, schoonmaak, herstelwerkzaamheden en medewerkers die moesten uitwijken naar een andere werkplek."

Op 25 februari vielen 1700 studenten na een vreedzame protestmars het bestuursgebouw van de universiteit van Amsterdam binnen, de eerste keer sinds 1969. De studenten willen meer inspraak in de universiteit en zijn het niet eens met enkele besparingen.Die bezuinigingen zorgen ervoor dat er minder budget is voor onderzoek en dat minder populaire taalrichtingen zoals Hebreeuws en Tsjechisch zouden verdwijnen. Intussen hebben de studenten al een zitje gekregen in de bestuursraad, maar dat is voor hen nog niet voldoende.