Ghelamco bouwt nationaal stadion

De stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben vanmiddag op een persconferentie de plannen voor het nieuwe nationaal voetbalstadion voorgesteld. Dat moet tegen 2019 opgetrokken worden op Parking C, op de Heizel. Ghelamco/BAM krijgt de voorkeur om het project uit te voeren. Het consortium krijgt nu acht weken de tijd om de vragen in het dossier te beantwoorden.

De jury koos op basis van een hele reeks criteria om zijn voorkeur uit te dragen naar het consortium Ghelamco/BAM, de realisatoren van onder meer de GhelamcoArena in Gent en de ArenA in Amsterdam. Ghelamco/BAM haalde het voor de Groep Denys, dat onder meer voor de renovatie van Bernabeu in Madrid zorgde, en Besix. Samen met de verschillende betrokken partijen zal Ghelamco/BAM het businnesplan voor het nieuwe stadion onderhandelen. Het consortium krijgt acht weken de tijd om de nodige antwoorden te formuleren, daarna wordt definitief beslist of Ghelamco/BAM het project ook effectief mag uitvoeren.

Het nieuwe stadion op Parking C van de Heizel moet plaats bieden aan minstens 60.000 toeschouwers en zou ook geschikt moeten zijn om grote concerten te organiseren. Er zou ook een parking komen voor minstens 10.000 voertuigen. Totale kostprijs: 300 miljoen euro.

De voetbaltempel, die voorlopig de naam ‘Eurostadion’ draagt, maar later vermoedelijk een andere naam krijgt, moet de nieuwe thuishaven van voetbalclub Anderlecht worden. Ook de Rode Duivels zouden er hun thuiswedstrijden afwerken.

Het plan voor een nationaal stadion heeft altijd heel wat kritiek gekregen. Niet het minst van Club Bruggevoorzitter Bart Verhaeghe. Volgens hem is het niet de taak van de Belgische voetbalbond een stadion te bouwen voor de nationale ploeg.