30 wapens per dag verkocht in België

In 2006 werd in ons land een nieuwe wapenwet ingevoerd. Je kan geen wapen meer kopen zonder vergunning. Ondanks de strengere wet blijken sindsdien nog zo’n 78.000 vergunningen voor wapens te zijn geregistreerd. Dat meldt deredactie.be. Bij die cijfers zijn nog niet eens jacht- en sportwapens geteld, want daarvoor is een vergunning niet verplicht. Per jaar worden er in België nog steeds 10.000 wapens vergund, dat is een gemiddelde van 30 per dag. 

Nadat Hans Van Themsche in 2006 op straat een kleuter en haar oppas doodschoot, werd in België een nieuwe wapenwet ingevoerd. Iedereen die een wapen wil aankopen moet daarvoor een vergunning hebben. Ongeveer 125.000 wapens werden na de invoer van de wet vernietigd. Uit de cijfers van de federale overheidsdienst Justitie blijkt toch dat er nog steeds ongeveer 900.000 wapens in ons land zijn. Dat wil zeggen dat bijna één op tien Belgen in het bezit is van een wapen.  Dat cijfer zal nog toenemen omdat nog steeds niet alle wapens van voor 2006 geregistreerd werden. Een 80.000-tal geregistreerde wapens is bovendien naar het buitenland geëxporteerd.

Bij Justitie wil men stemmen voor een aanpassing van de wapenwet, omdat er nog steeds te veel achterpoortjes zouden zijn. Gespecialiseerde ambtenaren zouden dan meer bevoegdheden krijgen om in te grijpen bij overtredingen op die wet.